Quan ja fa dos mesos que estem confinats a casa com a mesura de prevenció i control de la COVID-19, penso en què podem aprendre d’aquesta situació.
Els meus alumnes i usuaris del servei d’orientació saben que no em canso de repetir que tot el que vivim, que totes les situacions que ens planteja la vida, ens fan créixer d’alguna manera, i que és molt important ser conscient d’aquests aprenentatges a nivell personal, ja que també ens aporten valor com a professionals.
Així doncs, aturem-nos un moment i pensem què ens permet afegir a la nostra “motxilla” la situació actual?
Un dels aprenentatges que de ben segur hem fet i estem fent en aquest confinament, és la capacitat d’adaptació al canvi i la flexibilitat. Els canvis que ha suposat en el nostre dia a dia aquesta situació són evidents, i cal ser conscients si aquests canvis ens bloquegen o no, i com, al llarg d’aquestes setmanes, hem pogut millorar en relació a aquesta capacitat… potser la nostra actitud i comportament durant aquestes setmanes ha anat variant…
He acceptat el canvi de seguida? M’ha costat? Què és el que m’ha costat més? Què creus que ha fet que acabi acceptant el canvi? Com estic ara? Com se’m planteja i visc la idea d’aquesta “nova normalitat” de la que parlen a la tele?
Recordeu que les competències, és a dir, totes aquestes capacitats que s’adquireixen al llarg de la vida a través de les diferents situacions que se’ns plantegen, són canviants, evolucionen, poden millorar-se cada vegada que les posem en joc per a resoldre noves situacions !!
Segur que ens posarem d’acord aviat si diem que la capacitat d’afrontar i gestionar la incertesa també és una de les capacitats a la que ens hem hagut d’afrontar . És evident que la situació actual ens situa en un escenari d’incertesa molt angoixant: la situació laboral pròpia o de les persones que ens envolten, la vulnerabilitat davant la malaltia, l’ansietat i la tensió al sortir al carrer o els canvis i les exigències de moltes empreses que ens evoquen al teletreball (sovint amb algunes mancances en competències digitals i de connectivitat tecnològica que s’afegeixen a la dificultat de conciliar amb les necessitats de la resta de la família o els fills).
Com m’he anat sentit davant les pors i les angoixes? Quines pors i angoixes m’han bloquejat? He provat de controlar-les? Què m’ha anat bé per reduir l’ansietat? Com em sento per afrontar noves angoixes i pors? Crec que tinc més eines ara que abans de la crisi sanitària de la Covid-19?
Provablement, aquesta situació d’incertesa, ens ha permès desenvolupar altres competències com la capacitat d’analitzar la situació i prendre decisions. Durant aquest període de confinament, segur que hem après a buscar, triar i valorar la informació, reconèixer aquelles dades fiables i actuar de manera segura i serena davant les situacions que se’ns han plantejat.
He sabut identificar els canals i la informació fiable sobre aquesta crisi? He entès la informació que rebia i he pogut organitzar-me per fer-hi front? Com he resolt els dubtes que em generava? Com m’he sentit davant cada decisió que he anat prenent?
Molts de nosaltres, aquests dies, hem hagut d’afrontar un canvi en els ritmes i rutines de la nostra vida personal (fills a casa….) i laboral (teletreball….), i ha desenvolupat, de ben segur, la nostra competència de planificació i organització de la feina.
I és que… qui no ha hagut d’organitzar una nova rutina per fer front a la nova situació? Has tingut clar sempre, què havies de fer en cada moment? (ja sigui a nivell laboral com a nivell personal o familiar)?, has provat diferents sistema d’organització (horaris, llistat de tasques…), has aprofitat tot els recursos que tenies a mà? Has tingut en compte les necessitats i demandes de la resta de persones amb les que estaves confinat? Has sabut avançar-te a dificultats o limitacions que et poguessis trobar? Has pogut demanar ajuda, si l’has necessitat?
Aquest escrit podria ser molt més llarg, podríem plantejar moltes més preguntes que ens ajudarien a conèixer una mica més com som i com hem encarat aquesta pandèmia, però només és un tastet, un tastet per tal que pugueu aturar-vos a reflexionar i prendre consciència d’aquelles competències que, de ben segur, heu posat en joc aquests dies, que us permetran millorar el vostre autoconeixement i la vostra capacitat d’aprenentatge i que us acosten a una millor versió de vosaltres mateixos.
Ànims! Ja falta menys!!
Article de Beth Adelantado / Imatge de Hermann Traub en Pixabay