Fa uns quants anys que, des de CEM Formació, s’orienta a persones que estan en recerca de feina, que volen canviar de feina o volen “reinventar-se”. Al llarg d’aquests anys, són moltes les persones que han passat per aquest procés d’orientació i, totes, tenien un denominador comú, buscaven feina, i no en trobaven.

Tres són, al nostre entendre. Les preguntes clau d’un procés d’orientació laboral:

 

Per què creus que et costa trobar feina?

Normalment, davant aquesta pregunta, les respostes van cap a la mateixa direcció: no hi ha feina, amb aquesta crisi és impossible, sóc massa gran, no tinc prou experiència, exigeixen una titulació que no tinc…

És cert que la situació actual és difícil i complicada, que hi ha persones que no tenen les necessitats bàsiques cobertes i es veuen obligades a acceptar qualsevol feina, sense poder triar ni prioritzar la formació com a via per optar a feines  amb millors condicions laborals o professions desitjades.

Però també hi ha persones que sí que es poden permetre un temps per a millorar el seu perfil professional, formar-se, reciclar-se i dedicar temps a buscar i triar…

En qualsevol dels dos casos, en el procés d’orientació acompanyem en el procés d’autoanàlisi en el que ens pregunten quines competències són les que, actualment, demanda el mercat laboral per a treballar d’allò del que es vol, i què es pot fer per posar-se al dia i no perdre cap oportunitat laboral.

 

De què pots/vols treballar?

No s’hi val dir “puc treballar de qualsevol cosa”, “qualsevol feina em va bé”, “busco del que sigui”… perquè no és veritat.

Només començar el procés d’orientació, és importantíssim tenir clar què és el que volem, a on volem arribar, perquè només tenint clar el nostre objectiu, aconseguirem que “els arbres no ens deixin veure el bosc…”

 

Què creus que pots aportar a un lloc de treball?

Sovint, el fet d’estar sense feina, de buscar i no aconseguir cap entrevista, pot portar a pensar que no som capaços d’iniciar una formació, de reinventar-nos o d’oferir-nos com a professionals que som a les ofertes de feina.

Tenir una sana autoestima, creure i confiar que podem formar-nos i aprendre coses noves; re-conèixer i confiar en les competències que hem desenvolupat al llarg dels anys i l’experiència personal a nivell formatiu, laboral i fins i tot, vital, és cabdal i imprescindible per assolir l’objectiu de trobar una feina.

 

Fa pocs dies, fent seguiment del procés d’orientació que vam iniciar l’any passat, vam recuperar el cas d’una usuària que volia canviar de sector professional però que no es veia capacitada per fer cap curs, ja que feia molts anys que no havia estudiat res.

Al quedar-se sense feina arran de la pandèmia i de la dificultat de trobar feina per la situació del mercat de treball, va decidir inscriure’s a un certificat de professionalitat. Amb el temps,  aquesta persona reconeixia que, a diferència del que creia, va ser capaç de fer moltes coses i se sentia satisfeta i orgullosa del que havia aconseguit. Ara, es mostrava segura i convençuda de  continuar amb la recerca de feina, aprofitar el temps i seguir formant-se per lluitar per allò que realment volia i i li agrada.

És aquí on apareix la paraula màgica sense la qual, difícilment tindrem èxit en un procés d’orientació i que és extensible a qualsevol àmbit de la vida, l’actitud. Com va dir Winston Churchill, “l’actitud és una petita cosa que marca una gran diferència”.

En els processos d’orientació i acompanyament que fem a CEMFormació, percebem com a imprescindible cuidar i alimentar una actitud positiva, proactiva, d’aprenentatge i de superació constant, ja que d’ella depèn, en gran part l’èxit en el procés de recerca de feina.

 

Esther García i Beth Adelantado